Nuhalna svetlina

ULTRAZVOK DOJK-licenca

 • Rak na dojkah je vedno pogostejši. Pred 40 leti smo imeli 400 novo odkritih bolnic z rakom dojke letno, danes pa za to boleznijo letno zboli več kot 1200 Slovenk.

  Državni program za zgodnje odkrivanje raka na dojki DORA se izvaja s pomočjo mamografije med 50 in 69. letom starosti ženske.

  Pred 50. letom je pregledovanje dojk prepuščeno izbiri vsake posameznice.

  Pri mladih ženskah so dojke navadno precej goste strukture in za mamografski pregled manj primerne. Pri teh je boljša diagnostična metoda ultrazvočna preiskava.

 • Kdaj delamo UZ dojk?

  Ultrazvočna preiskava dojk ni nevarna, preiskovanka ni obsevana. Zato jo lahko ponavljamo kolikor želimo in je potrebno. Lahko jo opravimo celo pri nosečnicah ali doječih mamicah.

  Ultrazvok se kot osnovna metoda preiskave dojk uporablja pri mladih in mlajših ženskah v starosti do 50 let.

  Zelo uporaben je zlasti pri ženskah z gosto strukturo dojk, pri takih pa je tveganje za raka 2-6 krat večje.

  Pri ženskah z večjo gostoto dojk je mamografija navadno nepregledna, tu je UZ nepogrešljiv.

  Za hitro razjasnitev tipnih sprememb je ultrazvok metoda izbora. Z njim lahko odkrijemo že nekaj milimetrov velike spremembe. Navadno ni mogoče otipat tumorjev manjših od 1 centimeter, z ultrazvokom pa jih jasno vidimo.

  Ultrazvok je zelo uporaben kot metoda detekcije sprememb na dojki pri ženskah z prsnimi vsadki.

  Povečane bezgavke v pazduhi ali nad ključnico lahko najbolje opredelimo z ultrazvokom.

  Mikrokalcinacij in DCIS (duktalni karcinom in situ) pa z ultrazvokom ne moremo prikazat. Zato je pri starejših ženskah ultrazvok dopolnilna metoda ob mamografiji.

 • Kako izgleda pregled dojk z UZ?

  Pri ženski v rodni dobi je najprimernejši čas za pregled dojk v tednu, ko se je menstruacija končala. Takrat so dojke mehke in neboleče. Za ultrazvočni pregled sicer to ni ravno pomembno, za tipanje dojk pa je, saj so pred menstruacijo zelo občutljive in vozlaste.  Preiskovanka se sleče do pasu. Med pregledom dojk otipamo dojke, pazduhe in nadključnične kotanje, kjer so lahko prisotne povečane bezgavke, ki so lahko povezane s tumorji dojk.

  Dojke namažemo z gelom in začnemo preiskavo. Ultrazvok opravljamo tako, da preiskovanka leži na hrbtu, včasih tudi na boku ali s podloženim hrbtom. Roki sta za vratom.

  Najprej ugotavljamo strukturo dojk, ki je lahko gosto žlezasta, maščobna ali normalno žlezna. Odkrivamo nenevarne tumorje, kot so ciste, fibroadenomi in mnogi drugi ter tudi morebitne nevarne, rakaste spremembe.

  Vsaka pacientka po preiskavi prejme izvid in razlago nadaljnjih korakov, če so potrebni.

 • Kaj je potrebno za dobro UZ preiskavo?

  Ultrazvočna preiskava dojk je torej pomembna metoda v diagnostiki bolezni dojk. Za dobro preiskavo moramo imeti dober ultrazvočni aparat (v naši ambulanti preiskave izvajamo na Voluson S8), dobro nastavitev za različne pogoje in velikosti dojk in usposobljenega preiskovalca.

 • Kdo izvaja ultrazvok dojk?

  Darja Gašperlin Dovnik, dr.med., spec.ginekologije in porodništva se je prvih korakov ultrazvočne preiskave učila pri znanem radiologu Mladenu Malinarju, dr. med. in ima več kot 20 let izkušenj z ultrazvočnimi preiskavami dojk.

  Izobraževala se je na seminarjih doma in v tujini v okviru srečanj treh dežel (Drei Lander Treffen), kamor spadajo tri ultrazvočna združenja, nemško: Deutsche Gesellschaft fur Ultraschall in der Medizin ( DEGUM); avstrijsko (OGUM) in švicarsko (SGUM).

  Ima licenco za ultrazvočne preiskave dojk.

  Praktične izkušnje je za potrebe licence pridobivala pri vodji Centra za bolezni dojk na Kliničnem oddelku za ginekologijo, Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, priznani specialistki za bolezni dojk, dr. Nini Čas Sikošek. Tam je klinično delala v Centru za bolezni dojk, kjer opravljajo mamografije, ultrazvočne preglede, punkcije ter celotno zdravljenje in spremljanje bolnic z rakom in drugih bolezni dojk.

  Licenco podiplomske šole ultrazvoka dojk za samostojno opravljanje preiskav je pridobila z izpitom opravljenim pri prof. dr. Ivanu Drinkoviču, dr med., specialistu radiologije, predsedniku Hrvaškega senološkega društva v Zagrebu.

  Za naročanje na ultrazvočno preiskavo dojk se naročite na 041 755 401 ali na [email protected].

 • Delovni čas:
 • Ponedeljek: 12h - 21h
 • Torek: 7h - 14h
 • Sreda: 7h - 13h
 • Četrtek: 7h - 14h
 • Petek: 7h - 13h

Naročanje na pregled


a

Spletno naročanje

Naročite se lahko preko spletnega obrazca

b

Po telefonu

03 543 44 34
041 755 401Ambulanta se nahaja v Zdravstvenemu domu Celje v 1.nadstropju, hodnik D.
Kako do nas?

Kontakt


Ordinacija Gašperlin Dovnik, d.o.o.

Gregorčičeva 5, 3000 Celje
NAROČANJE na:
Tel: 03 543 44 34
gsm: 041 755 401

Pošlji nam email