Nuhalna svetlina

Osteoporoza


 • Kaj je osteoporoza in kako nastane?

  Osteoporozo opredeljujemo kot sistemsko skeletno bolezen, za katero je značilna nizka vrednost kostne mase in mikro-arhitekturno poslabšanje kostnih tkiv s posledično povečano krhkostjo kosti in občutljivostjo na zlome.

  Osteoporoza pa nastane zaradi redčenja kostnine, ki je bodisi pogojena s staranjem bodisi z dednostjo ali boleznimi.

  Velikokrat ljudje sploh ne vedo, da imajo osteoporozo, dokler si kaj ne zlomijo. Najpogostejši zlomi so zlomi zapestja, kolka, hrbteničnih vretenc ali nadlahtnice.

  Kosti omogočajo podporo mišicam in notranjim organom, služijo kot rezervoar mineralnih snovi in elementov, kot so kalcij, fosfor, magnezij, itd. Kost se kljub navidezni nespremenljivosti ves čas gradi in razgrajuje. Ko je razgradnja večja od njene gradnje, pride do osteoporoze.


 • Kateri so dejavniki tveganja za razvoj osteoporoze?

  Delimo jih na dejavnike, na katere ne moremo vplivati in dejavnike, na katere lahko vplivamo.

  Dejavniki tveganja za nastanek osteoporoze, na katere ne moremo vplivati:
  - ženski spol
  - dednost,
  - bela rasa,
  - drobna konstitucija,
  - zgodnja menopavza,
  - bolezni prebavil (Chronova bolezen),
  - dolgotrajno jemanje nekaterih zdravil ( kortikosteroidi),
  - kronična ledvična odpoved,
  - imobilizacija zaradi bolezni ali poškodb.

  Dejavniki tveganja, na katere lahko vplivamo:
  - zdrava prehrana z dovolj kalcija
  - primerna in zadostna telesna aktivnost,
  - zadostna, vendar ne pretirana izpostavlje nost soncu. • Kako se diagnosticira osteoporoza?

  Diagnozo osteoporoze postavimo z meritvijo kostne gostote na DEXA napravi, kjer izmerimo gostoto kosti na štirih ledvenih vretencih, kolku in/ali podlakti. V naši ambulanti meritve kostne gostote izvajamo na aparatu Hologic Discovery QDR series.

  Pri obravnavi osteoporoze se ne bojimo nizke kostne gostote, ki je bila izmerjena na denzitometru, ampak nas je strah zlomov. V resnici se polovica zlomov zgodi v območju osteopenije. Izmerek namreč ne pove ničesar o kvaliteti kosti. Zato je bil v obravnavo osteoporoze vpeljan FRAX. To je kalkulator, ki na osnovi vnesenih dejavnikov tveganja izračuna možnost zloma v naslednjih 10 letih.

  V vprašalnik, ki je prosto dostopen na internetu lahko vnesemo: spol, starost, težo, višino, podatke o predhodnih zlomih, zlomih kolka pri bližnjih sorodnikih, kajenju, pretiranem pitju alkohola, sekundarni osteoporozi, revmatoidnem artritisu, uživanju glukokortikoidov in vrednost BMD na kolku.

  Po smernicah je potrebno zdraviti tiste ljudi, ki imajo 10-letno tveganje za osteoporotične zlome večje od 20 % in tveganje za zlom kolka večje od 5 %.


 • Kako se osteoporoza zdravi?

  GIBANJE
  Cilj je zmanjšanje bolečine, zvečanje mobilnosti in izboljšanje mišične vzdržljivosti, ravnotežja in stabilnosti. Pozitivni učinek teh aktivnosti ni samo preprečevanje padcev, ampak tudi izboljšanje kvalitete življenja. V povezavi z nasveti o povišanju dnevnega vnosa kalcija vaje igrajo odločilno vlogo pri zmanjševanju tveganja za zlome.

  Splošna priporočila za fizično aktivnost morajo biti narejena na podlagi ciljev programa in posameznikovega tveganja za zlome. Gibanja se priporočajo glede na stopnjo osteoporoze, ki jo ima posameznik. Zavedati se moramo, da je vadba pri osteoporozi doživljenjska vadba. Če se odločimo, da bomo telovadili, potem pa z aktivnostjo prekinemo, bo prišlo do hitrega nazadovanja pridobljenih rezultatov. Pozorni moramo biti, da obremenitev stopnjujemo in prilagodimo posamezniku.

  Najboljše je, če vadimo z lastno težo (hoja, nordijska hoja, tek – če je posameznik v območju osteopenije). Vadba za moč ima tu največji potencial, vendar pri tej starostni skupini potrebuje nadzor strokovnjaka. Izogibati se moramo upogibanju in odklonom trupa, kombinaciji upogiba z obračanjem trupa ali počepom z drogom. Pri vsaki vaji je izrednega pomena kontrola drže, ki je pri osteoporotičnih bolnikih že tako motena. Zato je še toliko bolj pomembno, da je aktivnost skrbno in premišljeno načrtovana.

 • PREHRANA
  Prehrana pri osteoporozi mora biti raznovrstna, zdrava in bogata s kalcijem. Če je postavljena diagnoza osteoporoze, pacientka jemlje dodatke kalcija in vitamina D. • KALCIJ
  Odrasel človek ima v krvi relativno stalno količino kalcija, ki je natančno uravnavana s hormoni. Če količina kalcija v krvi pade, hormon obščitničnih žlez aktivira kalcij iz kosti v kri. Če človek ne uživa s hrano dovolj kalcija, ga bo telo za vzdrževanje stalne količine v krvi jemalo iz kosti. Takšen človek je nagnjen k razvoju osteoporoze.

  ŽIVILO VSEBNOST KALCIJA V mg / 100 g ŽIVILA

  ŽIVILO

  VSEBNOST KALCIJA V mg / 100 g ŽIVILA

  Polnomastno mleko

  120

  Posneto mleko

  120

  Jogurt

  120

  Sir ementalec

  1020

  Sir edamec

  710

  Skuta

  70

  Sardine v olju

  330

  Brokoli

  65

  Špinača

  125

  Soja v zrnu

  227

  Suhe fige

  142

  Lešniki

  225

  Mandlji

  254

  Maline

  40

  Suhe marelice

  46 • VITAMIN D
  Vitamin D uravnava presnovo kosti, omogoča rast in obnovo kosti in je obvezen pri procesu zdravljenja osteoporoze. Z dodatkom vitamina D zmanjšamo napredovanje osteoporoze in sarkopenije, zmanjšamo pojav splošne oslabelosti, padcev in zlomov. Ker ga s hrano in sončenjem običajno ne dobijo dovolj, ga starejšim ljudem dodajamo v obliki pripravkov, navadno kapljic v tedenskem ali dnevnem odmerku.

  Prehranski vir so mastne severnomorske ribe, v drugi hrani pa ga je malo. Nekaj ga je v postrvih, jajcih in teletini. S hrano ga v naših razmerah in navadah prehranjevanja ne moremo dobiti dovolj.

  Tudi sončenje, ki sicer ni priporočljivo, v večini primerov ne zadošča.

 • Kje si lahko izmerim osteoporozo?

  Meritev lahko opravite v naši ambulanti dr. Gašperlinove. Poleg meritve osteoporoze, ste upravičeni še do svetovanja glede zdravljenja, prehrane in gibanja.

  Pokličite nas na 03-543-44-34 ali 041-755-401.

Sorodni članek: Sarkopenija
 • Delovni čas:
 • Ponedeljek: 12h - 21h
 • Torek: 7h - 14h
 • Sreda: 7h - 13h
 • Četrtek: 7h - 14h
 • Petek: 7h - 13h

Naročanje na pregled


a

Spletno naročanje

Naročite se lahko preko spletnega obrazca

b

Po telefonu

03 543 44 34
041 755 401Ambulanta se nahaja v Zdravstvenemu domu Celje v 1.nadstropju, hodnik D.
Kako do nas?

Kontakt


Ordinacija Gašperlin Dovnik, d.o.o.

Gregorčičeva 5, 3000 Celje
NAROČANJE na:
Tel: 03 543 44 34
gsm: 041 755 401

Pošlji nam email