Nuhalna svetlina

Nosečnost

 • Nosečnost je prav posebno obdobje v našem življenju. Čas pričakovanja in veselja pa včasih tudi strahov. Da bi bilo neprijetnih občutkov v tem edinstvenem obdobju manj, skrbimo ginekologi z ginekološkimi, ultrazvočnimi, laboratorijskimi pregledi in svetovanjem.

  Vsaka nosečnica ima v času svoje nosečnosti navadno 10 pregledov. Že ko nosečnico naročimo, jo opozorimo, da začne oziroma nadaljuje z jemanjem folne kisline, ki je koristna v preprečevanju napak na plodu.

  Svetujemo, da se do prvega pregleda izogiba mačk, dela v zemlji, kjer bi lahko prišla v kontakt z mačjimi iztrebki in naj ne je surovega mesa. S tem zmanjšamo možnost okužbe s toksoplazmozo, boleznijo, ki je nevarna za plod, za nosečnico pa ne. • Kdaj se nosečnica naroči na prvi pregled?

  Prvi pregled naredimo po dopolnjenem osmem tednu nosečnosti. Preglede opravljamo na ultrazvoku Voluson S8.

  Nosečnico stehtamo, ji izmerimo krvni tlak in pulz, opravimo ginekološki pregled z brisom in ultrazvok. Pri vaginalnem ultrazvoku določimo kje je nosečnost, koliko je plodov in kako veliki so. To je preiskava pri kateri določimo termin poroda. Izmerimo tudi srčni utrip ploda. Naredimo prvo sliko ploda v maternici.

  Nosečnica dobi materinsko knjižico, vanjo vnesemo podatke, pomembne za potek nosečnosti.

  Pogovorimo se o poteku nosečnosti, načinu preživljanja nosečnosti, o potrebi po gibanju, o opravljanju dela v službi. Vzamemo kri za krvni sladkor in nosečnici po potrebi razložimo kakšna je prehrana, ki manj dvigne krvni nivo inzulina, da bi se otrok ne zredil preveč. Če ima ženska krvni sladkor povečan nad dogovorjeno mejo 5,1 mmol/l, jo zaradi možnosti nosečniške sladkorne bolezni pošljemo h diabetologu.

  Nosečnico pošljemo v laboratorij, kjer ji naredimo krvno skupino, Rh faktor, ICT, testiramo hepatitis B in toksoplazmozo in sifilis. Nato se nosečnica naroči na UZ pregled za nuhalno svetlino.

 • Kdaj se izvede pregled za nuhalno svetlino?

  Ultrazvočni pregled se izvede med 11 -13 tednom in 6 dnevi. Pregledamo ves plod, glavico in obraz, roki, nogi, trebušno steno, prepono, hrbtenico, posteljico, popkovnico, plodno vodo, izmerimo mehur, pogledamo želodec, srce, frekvenco srca, otroka izmerimo, izmerimo glavo, pogledamo nosno kost, izmerimo nuhalno svetlino in podatke vnesemo v kalkulator.

  Vedno naredimo tudi 3D posnetek in opazujemo gibanje ploda. • Pregled v času okrog 21. tedna – morfologija

  Pri tem pregledu pogledamo težo, krvni tlak, urin, krvno sliko, ponovno test na toksoplazmozo in vprašamo po gibanju otročka. Vaginalni pregled naredimo ob težavah, sicer ni potreben.

  Ultrazvočni pregled v tem obdobju je izredno pomemben in natančen. Najprej z vaginalno sondo izmerimo maternični vrat in pogledamo njegovo obliko. To služi kot napovednik za možen prezgodnji porod.

  Morfologija pomeni pregled zgradbe ploda, ki se začne s pregledom glavice in možganskih struktur, obraza in zgornje ustnice. Sledi pregled hrbtenice, trebušne stene, pogledamo kosti v ekstremitetah in obliko stopal. V trebuhu si ogledamo želodec, mehur, ledvici, diafragmo. V prsnem košu pogledamo os in velikost srca, 4 votline, spodnji del atrijskega pretina in pretin med ventrikli, sledi pregled izstopišča aorte, in ogled pretina med ventrikli v tem preseku, ter izstopišče pljučne žile, ki iz desnega prekata zavije v levo in križa aorto v pravem kotu. Sledi pregled treh žil in aortnega loka.

  Tudi 3D/4D slike so v tem obdobju že zelo lepe in jasno pokažejo otrokove poteze. Ocenimo količino plodovnice, lego posteljice, in v naši ambulanti vedno izmerimo pretok čez a.uterino, ki je napovednik za možne težave na koncu nosečnosti.

  Vedno tudi pogledamo desno ledvico matere, ki je pogosto zastojna in svetujemo. Žolčnik je pogosto vir težav v nosečnosti, zato pri nas v okviru morfologije vedno ultrazvočno pogledamo žolčnik, če v njem morda ni kamnov, ki bi lahko povzročali probleme.

 • Pregled v 26. tednu

  Pregledamo težo, krvni tlak, urin, izmerimo velikost trebuha in poslušamo utripe plodovega srca.

  Če je nosečnica Rh negativna dobi napotnico za oddajo krvi za ICT. Otroček je zdaj že težak skoraj kilogram in postaja pravi človek.

  Z ultrazvokom lahko opazujemo živahno gibanje,opazujemo rast, posnamemo 3D slike in 4D filme ploda v maternici in posneto prenesemo na CD.

 • Pregled v 28. tednu

  Velja le za Rh negativne nosečnice, ki zdaj dobijo zaščito pred senzibilizacijo z morda Rh pozitivno krvjo ploda (IgGantiD).

 • Pregled v 31. tednu

  Nosečnico stehtamo, izmerimo krvni tlak, pregledamo urin, kri in ponovno testiramo na toksoplazmozo. Povprašamo po gibanju otroka in izmerimo velikost trebuha. Poiščemo plodove srčne utripe.

  V tem obdobju je pomembno opraviti ultrazvok in izmeriti plod ter ugotoviti ali je rast ustrezna ali ne. Samo po velikosti trebuha je to težje. Morda je plod velik pa malo plodne vode, lahko pa je obratno, majhen plod pa veliko plodne vode. Oboje je znak nepravilnosti, ki jih čez trebušno steno ne moremo videti.

  Pri ultrazvočni preiskavi plod v celoti izmerimo in izračunamo njegovo težo. Ob tej priliki naredimo sliko, če je le lega taka, da to dopušča. Nosečnica dobi napotnico za porod.

 • Pregled v 36. tednu

  Pregledamo težo, krvni tlak, urin, izmerimo velikost trebuha in poslušamo utripe plodovega srca, povprašamo o gibanju ploda v maternici.

  Pri nas vsaki nosečnici v 36. tednu brezplačno naredimo ultrazvok, kjer izmerimo pretoke skozi popkovnico in določimo lego otroka. Zdravstvena zavarovalnica namreč pri zdravih nosečnicah plača le 2 ultrazvoka. Zato nadaljnjih ultrazvočnih pregledov pri zdravi nosečnici ne moremo zaračunati zavarovalnici in jih opravimo zaradi skrbi za dober izhod nosečnosti, povsem brezplačno.

  Če otroček morda leži medenično predstavimo nosečnici vse možnosti, ki jih ima, od možnosti obrata ploda, do možnosti operativnega dokončanja poroda, če ta lega ostane do konca. Svetujemo odvzem brisa vagine na Streptococcus agalactiae, ki bi lahko bil povzročitelj sepse pri novorojenčku.

 • Pregled v 38. tednu

  Pregledamo težo, krvni tlak, urin, izmerimo velikost trebuha in poslušamo utripe plodovega srca, povprašamo o gibanju ploda v maternici.

  Vsaki nosečnici ponovno brezplačno naredimo ultrazvok zaradi lege in pretoka krvi čez popkovnico, kar nam pove o počutju otroka.

 • Pregled v 39. tednu

  Pregledamo težo, krvni tlak, urin, izmerimo velikost trebuha in poslušamo utripe plodovega srca, povprašamo o gibanju ploda v maternici.

  Vsaki nosečnici ponovno brezplačno naredimo ultrazvok zaradi lege in pretoka krvi čez popkovnico, kar nam pove o počutju otroka.

 • Pregled v 40. tednu

  Po 40.tednu začne nosečnica z nadaljnjimi pregledi v bolnišnici. Tam ji na 2 dni opravijo CTG in po potrebi ginekološki pregled.

 • Poporodni pregled 6 tednov po porodu

  Po porodu prosimo, da na pregled prinesete materinsko knjižico, ki vam jo po pregledu vrnemo. Veselimo se z vami, če je vse minilo lepo in nam pripeljete pokazat zdravega dojenčka. Ali vsaj njegovo slikico.

  Z vami se pogovorimo o dojenju, zaščiti pred prehitro novo nosečnostjo in opravimo ginekološki pregled.

 • Delovni čas:
 • Ponedeljek: 12h - 21h
 • Torek: 7h - 14h
 • Sreda: 7h - 13h
 • Četrtek: 7h - 14h
 • Petek: 7h - 13h

Naročanje na pregled


a

Spletno naročanje

Naročite se lahko preko spletnega obrazca

b

Po telefonu

03 543 44 34
041 755 401Ambulanta se nahaja v Zdravstvenemu domu Celje v 1.nadstropju, hodnik D.
Kako do nas?

Kontakt


Ordinacija Gašperlin Dovnik, d.o.o.

Gregorčičeva 5, 3000 Celje
NAROČANJE na:
Tel: 03 543 44 34
gsm: 041 755 401

Pošlji nam email